Sängen – sovrummets tron

sängDet är en konst att inreda sovrum. Inte bara så att det ser bra ut, utan även så att man får bästa möjliga nattsömn. Vad som fungerar bäst varierar lite mellan individer, men i allmänhet är det så att man sover bäst när det är ordentligt mörkt. Det gör att om det finns ett stort fönster i sovrummet, så ska det vara möjligt att täcka över det så bra som möjligt. Speciellt under sommarhalvåret så kommer ju solen upp på himlen okristligt tidigt, och stannar kvar där nästan hela natten, känns det som. Då räcker det inte alltid med bra persienner och gardiner – solen letar sig på något sätt alltid in ändå. Om du vet att solen kommer att skina in genom fönstret under sommarens kvällar och morgnar så placera sängen i ett sådant läge att det inte kommer att störa dig. Det kommer att förbättra din sömn något enormt.

Men det är också lika viktigt med belysning. Om du är som jag, så tycker du om att ligga och läsa i sängen. Då gäller det att för det första ha en tillräckligt kraftig läslampa, och för det andra rikta den rätt. Det är faktiskt något som kan vara lättare sagt än gjort. Bra ljus när man ligger i sängen och läser är svårt att ordna.

Sist men inte minst: skaffa dimmer! Sovrummet är ett rum där ljusbehovet varierar enormt beroende på vilken tid på dygnet det är. Det gör det extra viktigt att kunna variera ljusstyrkan. Genom att skaffa en dimmer kan du alltid få precis rätt ljusstyrka!

Kommentarer stängda.