Låt solen titta in

Tack vare modern byggnadsteknik kan vi idag skapa hus som vi knappt ens kunde drömma om för hundra år sedan. Nya material och nya sätt att bygga på har gjort att vi knappt har några begränsningar längre och det är nästan bara vår fantasi som sätter stopp för vad vi kan göra. Det är någonting jag själv funderar mycket på av den enkla anledningen att jag planerar att en dag låta bygga mitt eget hus. Jag vill att mitt framtida hus ska vara unikt och ritat av mig (så långt det går, jag är ju ingen arkitekt). Modellhus eller färdigbyggda hus är ingenting för mig. Visst kommer det att kosta en del men det kommer det att vara värt för att få exakt det hus som jag själv vill ha.

Glas i taket
Hur är det då egentligen jag vill att mitt hus ska vara? Tja, lite kråkslottskänsla vill jag nog ha (men inte överdrivet, mest en liten vag antydan). Men det viktigaste är nog att jag vill ha ett stort glastak. Tänk er bara själva att kunna se upp ut mot stjärnorna fast man är inomhus. Eller låta solen lysa upp i stället för lampor. Ja, ett stort glastak över ett eller flera rum är någonting som jag absolut ska ha när jag skaffar mig mitt hus. Det är nog faktiskt det absolut viktigaste och jag har redan kollat runt lite hos olika glasmästare på olika lösningar (Ryds Glas är de som ligger närmast till hands, deras lösning vad gäller glastak verkar mycket bra och dessutom välisolerat vilket annars lätt kan bli ett problem med glastak).

Smart uppvärmning
Ytterligare en sak är att jag redan från början ska satsa på smart uppvärmning i form av bergvärme (eller möjligen jordvärme). Att skaffa bergvärme direkt verkar vara en bra idé eftersom borrningen kommer att stöka om i trädgården en del. Genom att få det gjort direkt när huset byggts och innan man börjat plantera och dona i trädgården så slipper man det problemet. Dessutom är ju bergvärme både billigt och bra så det fins ju inga direkta skäl att vänta med att skaffa det. Som jag redan påpekat så vill jag helst få det exakt rätt redan från början, och då är bergvärme av yttersta vikt.

Tegel eller träfasad?
En sak som jag också funderar en hel del på är om jag vill ha en fasad i tegel eller en i trä, eller kanske till och med en putsfasad? Det lutar definitivt åt en fasad av trä men jag har långt ifrån bestämt mig. Visst tycker jag en fasad av trä är det snyggaste alternativet, men tegel kan faktiskt också se väldigt fint ut om det görs rätt.

Vad gäller taket så är det dock ingen direkt fråga utan där är det tegel som gäller. Betong, plåt eller shingel göre sig icke besvär. Tegel må vara dyrare, men det finns ett skäl till att det ändå fortsätter att vara populärt – det ser helt enkelt bättre ut än alternativen i nio fall av tio!

Kommentarer stängda.